Koszyk

×

PODWĘDZANE MŁODE ZIEMNIAKI ZE SZPARAGAMI I MATIASAMI

pieczone_zieminiaki

(4 porcje)

10 zielonych szparagów
olej
500 g młodych ziemniaków
100 ml klarowanego
masła
zrębki olchowe
300 ml jogurtu greckiego
1,5 filetu z matiasa
1 łyżka soku z chrzanu
sól
liście nasturcji

ZDJĘCIA: DAVID BACK

Przesącz jogurt grecki przez filtr do kawy, by uzyskać gęstą konsystencję • Szparagi posmaruj olejem za pomocą pędzla i posól je • Zgrilluj delikatnie szparagi ze wszystkich stron, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki • Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie, odcedź i przemieszaj z klarowanym masłem • Podwędzaj ziemniaki i masło przez 5 minut na grillu na zrębkach olchowych • Zdejmij ziemniaki z grilla i odlej masło • Zmieszaj masło z sokiem z chrzanu (odwiruj chrzan lub zetrzyj i wyciśnij sok).

SPOSÓB PODANIA: Podziel ziemniaki na połówki i ułóż w formie • Ułóż matiasa i jogurt grecki pomiędzy ziemniakami • Udekoruj szparagami i liśćmi nasturcji • Podawaj podlane masłem.

Więcej podobnych przepisów