To szybkie i proste wiosenne danie. Gdy tylko pojawi się boćwina, możesz zastąpić nią szpinak, a odpowiednikiem
fasolki niech śmiało będzie groszek cukrowy. Dobrze komponują się tu również zielone szparagi.
Podziel sandacza na kawałki i panieruj w mące, jajkach i bułce tartej • Usmaż rybę na maśle.
ZIELONA FASOLKA: Opłucz fasolkę i szpinak • Zblanszuj fasolkę w osolonej wodzie • Posiekaj drobno cebulę • Rozpuść
masło • Podsmaż lekko cebulę i fasolę • Dodaj szpinak.
SOS: Pokrój drobno cebulę, pasternak oraz seler i podsmaż lekko na odrobinie oleju • Wlej wino oraz bulion warzywny
i gotuj, aż wywar zredukuje się do 100 ml • Przecedź, wlej śmietanę i gotuj 5 minut • Dopraw solą i pieprzem.
SPOSÓB PODANIA: Ułóż sandacza razem z fasolką i szpinakiem na półmisku • Udekoruj spienionym sosem.