Koszyk

×

SEDANI W OSTRYM SOSIE POMIDOROWYM Z KLOPSIKAMI CIELĘCYMI I SZAŁWIĄ

sedani

(4 porcje)

300 g suszonego sedani (makaronowe rurki ze żłobieniami)
20 listków szałwii
masło
sól w płatkach

KLOPSIKI CIELĘCE
500 g mielonej cielęciny
50 ml bułki tartej
50 ml mleka
1/2 cytryny
2 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy dijon
2 łyżki drobno posiekanej kolendry
2 jajka
sól
czarny pieprz
oliwa

OSTRY SOS POMIDOROWY
1/2 żółtej cebuli
3 ząbki czosnku
1 papryczka chili (do pożądanej intensywności smaku)
50 ml octu winnego z białego wina
400 ml przecieru pomidorowego
oliwa
sól
50 g parmezanu

 

PRZEPIS: MATTIAS LARSSON
ZDJĘCIE: DAVID BACK

KLOPSIKI CIELĘCE: W misce wymieszaj bułkę tartą z mlekiem • Zetrzyj skórkę cytryny i wyciśnij sok • Posiekaj drobno czosnek • Wymieszaj wszystkie składniki farszu, a następnie uformuj z niego małe kuleczki.

OSTRY SOS POMIDOROWY: Posiekaj drobno cebulę i czosnek • Przekrój papryczkę chili i po usunięciu gniazda nasiennego drobno ją posiekaj • W garnku podsmaż na oliwie cebulę, czosnek i chili, aż będą miękkie • Wlej ocet winny i gotuj minutę • Dodaj przecier pomidorowy i gotuj powoli około 10 minut • Dopraw solą.

Rozgrzej patelnię do średniej temperatury • Na maśle smaż kilka minut listki szałwii, aż będą chrupiące • Zdejmij je z patelni i posyp odrobiną soli w płatkach • Następnie smaż na oliwie klopsiki, aż mięso nabierze ładnej barwy • Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu • Odcedź makaron i wymieszaj z sosem pomidorowym • Podawaj z klopsikami cielęcymi i przyrumienioną szałwią • Posyp danie parmezanem startym na cieniutkie plastry.

Więcej podobnych przepisów