Koszyk

×

SEMLOR/FASTLAGSBULLAR

IMG_4771

(26 bułeczek)

150 g masła
500 ml mleka
50 g drożdży
150 ml miałkiego cukru
2 łyżeczki rozgniecionego kardamonu
0,5 łyżeczki soli
1,5 l mąki pszennej (ok. 900 g)

DO WYSMAROWANIA
1 jajko, roztrzepane

NADZIENIE
200 g masy migdałowej lub marcepanu
100 ml mleka
250 ml śmietany (27%), do ubicia
cukier puder

Roztop masło • Dodaj mleko i podgrzej do 37°C • Do miski dodaj pokruszone drożdże i mieszaj, aż się rozpuszczą • Następnie dodaj cukier, kardamon, sól i prawie całą mąkę • Zagnieć i wyrabiaj ciasto przez około 5 minut w robocie kuchennym lub ręcznie przez 10 minut • Zostaw ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem na 40 minut • Wyłóż ciasto na stolnicę posypaną mąką i podziel je na 26 części • Uformuj okrągłe bułeczki i połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia • Zostaw do wyrośnięcia pod przykryciem na około 30 minut • Nagrzej piekarnik do temperatury 225°C • Piecz bułeczki przez 10 minut, aż będą złotobrązowe • Zostaw do ostygnięcia na kracie.

SPOSÓB PODANIA: Z każdej bułeczki odetnij jej górną część – w ten sposób otrzymasz niewielką „przykrywkę” • Z wnętrza wydrąż część miękiszu, tworząc zagłębienie • Wydrążony miękisz wymieszaj ze startą masą migdałową i mlekiem, a następnie wypełnij tą masą bułeczki • Ubij śmietanę i nałóż porcję do każdej bułeczki • Przykryj odciętą wcześniej „przykrywką” i posyp odrobiną cukru pudru.
 

Więcej podobnych przepisów