Koszyk

×

SZWEDZKA ZUPA RYBNA Z BITĄ ŚMIETANĄ, KREWETKAMI I ŁOSOSIEM

(4 porcje)

3 żółte cebule
2 marchewki
1 pietruszka
1 fenkuł
2 łyżki masła
1 puszka całych pomidorów
100 ml białego wytrawnego wina
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano
500 ml domowego bulionu
rybnego
250 g krewetek w pancerzach
300 g filetu z łososia
100 ml śmietany 36%
do podania
kiełki groszku
nać fenkułu
kwiaty szczypiorku
domowe pieczywo
aioli

 

PRZEPIS I ZDJĘCIE: MARIUSZ CHYLA

Cebulę, marchewkę, pietruszkę oraz fenkuł obierz i pokrój drobno • Warzywa podsmaż w rondlu na maśle do zeszklenia • Dodaj pokrojone pomidory i ponownie podsmaż • Zdeglasuj winem • Dodaj tymianek i oregano oraz bulion • Gotuj na małym ogniu 15 minut.

Krewetki obierz i dodaj do gorącej zupy, nie gotuj • Łososia podsmaż na patelni grillowej, rozdrobnij i dodaj do zupy tuż przed podaniem.

Śmietanę ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj do gorącej zupy bez gotowania

SPOSÓB PODANIA: Przelej zupę na talerze • Udekoruj kiełkami groszku, nacią fenkułu i kwiatami szczypiorku • Podawaj z domowym pieczywem i aioli.
 

Więcej podobnych przepisów