Koszyk

×

KREWETKI Z WIETNAMSKIM DRESSINGIEM

ASIAN SHRIMP Z WIETNAMSKIM DRESSINGIEM

(4 porcje)

MARCHEWKI MARYNOWANE W IMBIRZE
400 ml marchwi
imbir ok. 2 cm
50 ml octu (12%)
50 ml cukru
150 ml wody

WIETNAMSKI DRESSING
100 ml oleju rzepakowego
75 ml oleju sezamowego
1/4 łyżki sosu rybnego
25 ml tamari (japoński sos sojowy)
1/2 łyżki miodu
sok z 1/2 limonki
5 listków mięty
1/2 czerwonej papryczki chili
1 mały pęczek kolendry
2 łyżeczki startego imbiru

DO PODANIA
600 g krewetek
4 porcje szklanego makaronu
300 ml fasoli edamame
1 czerwona papryka
300 ml orzeszków ziemnych
mix sałat

 

PRZEPIS: HOLY GREENS
ZDJĘCIE: DAVID BACK

MARCHEWKI MARYNOWANE W IMBIRZE: Przygotuj zalewę z octu, cukru, wody i pokrojonego na kawałki imbiru ● Zalej nią drobno startą marchew ● Odstaw w chłodne miejsce na pół godziny przed podaniem ● Zalewę można przechowywać ok. 5 dni w chłodnym miejscu.

WIETNAMSKI DRESSING: Zmieszaj olej rzepakowy z olejem sezamowym, sosem rybnym, tamari, miodem i sokiem z limonki ● Dodaj następnie połowę mięty, chili, kolendrę oraz imbir ● Dopraw do smaku.

SPOSÓB PODANIA: Ugotuj szklany makaron, paprykę pokrój na kawałki, a orzeszki upraż na sucho ● W dużej misceułóż sałatę, a na niej makaron ● Na wierzchu rozsyp fasolę edamame, marchew, paprykę i krewetki ● Posiekaj orzeszki ziemne i posyp nimi sałatkę ● Na koniec skrop dressingiem.

Więcej podobnych przepisów