Zacznij od steku cielęcego • Zetrzyj czosnek i wymieszaj go z sola, czarnym pieprzem, płatkami chili i masłem • Wmasuj te mieszaninę dokładnie w stek, zwiąż mięso sznurkiem do pieczeni i wstaw je na około godzinę do lodówki, aby odpoczęło • W najgrubsza cześć mięsa wetknij termometr kuchenny • Grilluj cielęcinę najpierw bezpośrednio nad żarem, aby nabrała ładnego koloru • Następnie przesuń mięso obok żaru tak, aby grillowało się metoda posrednia • Przykryj grill pokrywka i grilluj cielęcinę aż do wewnętrznej temperatury około 65°C • Mięso powinno odpoczywać przez około 10 minut.
SALSA SZPARAGOWA: Posiekaj bardzo drobno wszystkie warzywa oraz awokado na salsę • Wymieszaj warzywa i awokado z sokiem z cytryny i oliwa z oliwek • Przypraw sola i czarnym pieprzem • Odstaw na bok.
ZIEMNIAKI PIECZONE Z SARDELAMI: Rozgrzej piekarnik do 200°C • Oczyść ziemniaki szczoteczka i pokrój je na cienkie plastry • Posiekaj sardele i wymieszaj je z posiekanym rozmarynem, posiekanym czosnkiem i oliwa z oliwek • Wymieszaj z plastrami ziemniaków i przypraw czarnym pieprzem • Dopraw sola pod koniec, ponieważ sardele będą prawdopodobnie dość słone, żeby nadać smak ziemniakom • Piecz ziemniaki w środkowej części piekarnika, aż zmiękną i nabiorą ładnej barwy.
SPOSÓB PODANIA: Usuń sznurek z cielęciny i pokrój mięso na plastry • Na górze połóż salsę szparagowa i podawaj z ziemniakami pieczonymi z sardelami.