Łatwa zapiekanka, która urzeka smakiem i kolorami. Porwij kapustę rękoma i wymieszaj z marchwią – wtedy rezultat będzie najlepszy. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zamiast kapusty cavolo nero wykorzystać jarmuż lub kapustę włoską.
Wymieszaj szybko mąkę, twaróg i masło • Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę (ok. 15 x 20 cm), ciasto może nachodzić na brzegi • Odstaw w chłodne miejsce na 30 minut • Nakłuj ciasto i zapiekaj 10 minut w 200°C.
NADZIENIE: Pozbądź się najgrubszych nerwów w kapuście i porwij liście na mniejsze kawałki • Posiekaj drobno cebulę i czosnek • Zetrzyj na tarce obraną marchew • Podsmaż na maśle kapustę, marchew, cebulę i czosnek • Dopraw solą i pieprzem • Przełóż podsmażone nadzienie do wyłożonej ciastem formy i posyp serem • Ubij jajka z mlekiem i wlej płyn do formy • Zapiekaj 20-30 minut w 200°C, aż zapiekanka nabierze koloru.
SAŁATKA POMIDOROWA: Pokrój pomidory na cząstki • Drobno posiekaj cebulę • Ułóż pomidory na półmisku i posyp je cebulą • Skrop oliwą i sokiem z cytryny • Dopraw solą i pieprzem • Na koniec posyp posiekaną pietruszką.