Koszyk

×

GOŁĄBKI W JARMUŻU Z TŁUCZONYMI ZIEMNIAKAMI I BORÓWKĄ BRUSZNICĄ

GOŁĄBKI W LIŚCIACH JARMUŻU Z TŁUCZONYMI ZIEMNIAKAMI Z DODATKIEM JARMUŻU, PODAWANE Z PRZYRUMIENIONYM MASŁEM Z BORÓWKĄ BRUSZNICĄ_0

(4 porcje)

GOŁĄBKI W LIŚCIACH JARMUŻU
400 g jarmużu
400 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
1 szalotka bananowa
5 leśnych pieczarek
100 ml śmietany
2 jajka
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
3 jagody jałowca
50 ml kleistego ryżu
150 ml mleka
3 łyżki masła
1 łyżka syropu

TŁUCZONE ZIEMNIAKI Z DODATKIEM JARMUŻU
600 g ziemniaków
100 ml startego sera Västerbotten
3 łyżki mleka
100 g masła o temperaturze pokojowej
3 łyżki drobno posiekanego jarmużu
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

PRZYRUMIENIONE MASŁO Z BORÓWKĄ BRUSZNICĄ
200 g masła
100 ml mrożonej borówki
brusznicy

 

PRZEPIS: SOFIE KARLSSON
ZDJĘCIE: DAVID BACK

Nadzienie z mielonego mięsa wieprzowo-wołowego możesz zastąpić farszem z mielonej dziczyzny i mielonej wieprzowiny w proporcjach pół na pół.


GOŁĄBKI W LIŚCIACH JARMUŻU: Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C • Usuń z jarmużu łodygę i wybierz największe kawałki liści • W dużym garnku zagotuj wodę • Napełnij miskę lodem i zimną wodą • Sparz liście jarmużu we wrzątku, wyjmij je pęsetą kuchenną i włóż do wody z lodem, aby ostygły, a następnie osusz • Posiekaj drobno cebulę oraz pieczarki i podsmaż do miękkości na odrobinie masła • Na wolnym ogniu ugotuj ryż na mleku • W misce wymieszaj mięso mielone z jajkami, śmietaną i przyprawami rozdrobnionymi w moździerzu • Dodaj cebulę z pieczarkami oraz ryż; masa powinna mieć dość luźną konsystencję • Rozłóż liście jarmużu płasko na stolnicy, uformuj z farszu kulki i układaj je na środku każdego liścia • Zawiń brzegi, aby jarmuż przykrył farsz, a następnie uformuj gołąbki • Ułóż je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem • Posmaruj gołąbki syropem • Piecz 20-30 minut zależnie od wielkości gołąbków. 

TŁUCZONE ZIEMNIAKI Z DODATKIEM JARMUŻU: Obierz i ugotuj ziemniaki • Odlej wodę i poczekaj, aż przestaną parować
• Dodaj pozostałe składniki i utłucz ziemniaki na dość grube purée.

PRZYRUMIENIONE MASŁO Z BORÓWKĄ BRUSZNICĄ: W garnku przyrumień masło, aż zacznie wydzielać orzechowy zapach i nabierze złotej barwy • Dodaj borówki brusznice, żeby zmiękły.

SPOSÓB PODANIA: Podawaj gołąbki ze świeżo utłuczonymi ziemniakami • Polej obficie przyrumienionym masłem z borówkami.

Więcej podobnych przepisów