Koszyk

×

PODUDZIE JAGNIĘCE Z PIEKARNIKA

podudzie

(4 porcje)

4 podudzia jagnięce
masło
12 cebul perłowych
3 pasternaki
½ selera korzeniowego
(ok. 400 ml selera
pokrojonego w kostkę)
2 czosnki King Solo
6 gałązek tymianku
400 ml czerwonego wina
sól i pieprz

 

PRZEPIS: MALIN BROMAN
ZDJĘCIE: DAVID BACK

Pyszne danie, które pięknie prezentuje się na stole, kiedy odchodzące mięso odsłoni kość. Ułóż je na talerzu i podawaj z zieloną soczewicą albo z ziemniaczano-selerowym purée.


Z podudzi jagnięcych usuń wszystkie błony • Obierz cebule perłowe, seler i pasternaki pokrój na duże kostki, a czosnek przekrój na pół • Przyrumień na maśle podudzia jagnięce, cebule perłowe, seler korzeniowy, pasternaki i czosnek, a następnie włóż je do żaroodpornego naczynia, polej winem, dodaj tymianek i piecz w piekarniku w temperaturze 160ºC przez około ½ godziny • Mięso i cebule perłowe przełóż do innej formy, a czerwone wino zagotuj na sos • Podczas gotowania sosu rozgnieć czosnek i seler • Odcedź, dopraw solą i pieprzem • Polej sosem mięso i cebule.

Więcej podobnych przepisów