Koszyk

×

SMAŻONY DORSZ Z PIECZONYM KALAFIOREM, KALAFIOROWYM PURÉE I IKRĄ SIELAWY

2

(4 porcje)

500 g grzbietu dorsza
masło
sól
pieprz

KALAFIOR
1 mały kalafior (ok. 600 g)
50-100 ml śmietany
sól
pieprz
olej rzepakowy

DO PODANIA
100 ml zielonego groszku
2 łyżki startego chrzanu
100 g masła
ok. 100 g ikry sielawy
posiekany szczypiorek

PRZEPIS: MALIN BROMAN
ZDJĘCIE: DAVID BACK

Nie ma powodów, dla którego nie możemy łączyć ikry z daniami rybnymi. W tym daniu przybieramy dorsza ikrą sielawy – tak, aby odczuć kontrast faktur.


DORSZ: Pokrój grzbiet dorsza na 4 porcje • Dopraw solą oraz pieprzem i smaż na maśle.

KALAFIOROWYM „PURÉE”: Wykrój różyczki z ok. 1/3 kalafiora • Ułóż je w żaroodpornym naczyniu, skrop olejem rzepakowym i posól • Wstaw do piekarnika i zapiekaj, aż kalafior nabierze złotawego koloru • Pokrój resztę kalafiora na kawałki i ugotuj je • Odcedź wodę i zmiksuj na gładko ze śmietaną • Dopraw solą i pieprzem.

SPOSÓB PODANIA: Ugotuj groszek • Zetrzyj chrzan i przyrumień masło • Nałóż na talerz kalafiorowe purée, dorsza, różyczki kalafiora i zielony groszek • Posyp rybę startym chrzanem i ułóż ikrę sielawy • Na koniec posyp posiekanym szczypiorkiem.

Więcej podobnych przepisów