Koszyk

×

ZUPA CEBULOWA Z OSTRYGAMI Z COLCHESTER

1

(6 porcji)

400 g młodej cebuli (pokrojona)
4 łyżki masła
0,45 l wody
100 ml śmietany
świeżo zmielony czarny pieprz
12 małych ostryg
1 chleb

 

PRZEPIS: PAUL CUNNINGHAM
ZDJĘCIE: LINE FALCK

Sekret tej zupy tkwi w młodej cebuli, którą należy powoli smażyć na maśle, aż prawie się skarmelizuje. Czynność ta trwa może dość długo, ale koniec końców zupę przygotowuje się szybko. Do jej głównych składników należą cebula, masło i śmietana. Danie najlepiej podawać w małych porcjach – wtedy stanowi idealny wstęp do większego posiłku.


W garnku z grubym dnem podsmaż na maśle cebulę, nie rumieniąc, do miękkości (około 10 minut) • Odłóż połowę cebuli • Do garnka wlej wodę i zagotuj • Wlej śmietanę, ponownie zagotuj i dopraw pieprzem • Gotuj około 10 minut • Otwórz ostrygi, wlej ich sok do zupy i zblenduj ją • Przelej zupę do miski i ostrożnie dodaj ostrygi z 2 łyżkami cebuli • Podawaj z chlebem.

Więcej podobnych przepisów