Koszyk

×

KREM Z KUREK Z MAŚLANKĄ, PALONY POR I OLEJ Z NASTURCJI

krem_z_kurek

(4 porcje)

KREM Z KUREK
500 ml bulionu warzywnego
500 g oczyszczonych
kurek
3 szalotki
100 g wiejskiej śmietany
18%
100 ml białego wina
masło klarowane
tymianek
sól
pieprz

OLEJ Z NASTURCJI
100 g liści nasturcji
150 ml oleju
30 g solonych orzeszków
ziemnych

DO PODANIA
200 ml maślanki
1 por
liście nasturcji

 

PRZEPIS: SFERA BY SEBASTIAN KRAUZOWICZ/TORUŃ
ZDJĘCIE: MAŁGORZATA OPALA

KREM Z KUREK: Posiekaj szalotki • Kurki przesmaż na klarowanym maśle z tymiankiem i szalotką • Podlej białym winem i zredukuj • Zalej bulionem i ugotuj • Dodaj śmietanę i zblenduj na gładki krem • Dopraw solą i pieprzem.

OLEJ Z NASTURCJI: Zmiksuj wszystkie składniki i przefiltruj przezlnianą ściereczkę.

PALONY POR: Oczyszczony por pokrój na talarki • Pal na suchej patelni do uzyskania ciemnobrązowego koloru.

SPOSÓB PODANIA: Podawaj krem z kurek z maślanką skropioną olejem z nasturcji • Udekoruj palonym porem i liśćmi nasturcji.
 

Więcej podobnych przepisów