WHOOPIE CZEKOLADOWE: Rozgrzej piekarnik do 175ºC • Ubij masło, olej słonecznikowy i cukier • Dodaj jajko i ubij na puszystą masę • W misce wymieszaj suche składniki i dodaj je do masy • Dodaj mleko i szybko ubij na masę – wystarczy, żeby wszystkie składniki się wymieszały • Wyciśnij lub nałóż łyżką na blachę okrągłe porcje masy wielkości pięciozłotówki, zwróć jednak uwagę, by nie były zbyt blisko siebie • Piecz na niskiej półce piekarnika około 12 minut • Odstaw do ostygnięcia.
SŁONE NADZIENIE CZEKOLADOWE: W garnku gotuj na wolnym ogniu śmietanę i miód, a następnie zdejmij garnek z ognia • Posiekaj czekoladę i roztop ją w śmietanie, mieszając około 2 minut • Dodaj sól • Odstaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
SKŁADANIE CIASTECZEK: Na płaską stronę połowy ciasteczek wyciśnij krem albo nałóż go łyżką • Przykryj drugim ciastkiem i ewentualnie obtocz brzegi w płatkach soli.