Koszyk

×

Carnevale Eataliano

Karnawał to czas pełen radości, biesiady i niezapomnianych doznań kulinarnych. Włoskie święto, mające swoje korzenie w starożytnych rytuałach, przybiera niezliczone formy – od spektakularnych balów w Wenecji, przez słynne bitwy na pomarańcze w Ivrei, po festyny, na których królują tradycyjne przysmaki, jak chiacchiere czy frittelle. To właśnie Włochy nadały temu okresowi wyjątkowy charakter, który zainspirował nas do stworzenia w Sheraton Grand Warsaw niezapomnianego wydarzenia – Carnevale Eataliano, gdzie smaki Italii spotkały się z kunsztem najlepszych szefów kuchni.

Wiosną Italia stanie się także centrum światowej gastronomii, kiedy odbędzie się gala The World’s 50 Best Restaurants, jedno z najważniejszych wydarzeń w branży. Stolica Piemontu, Turyn, na kilka dni będzie miejscem spotkań najwybitniejszych szefów kuchni, a my już teraz postanowiliśmy przybliżyć warszawskim gościom smaki tego wyjątkowego regionu. Dlatego do stolicy Polski zaprosiliśmy dwóch wybitnych kucharzy z Turynu: Mattea Baronetto, szefa kuchni legendarnej nagrodzonej gwiazdką Michelin restauracji Del Cambio, oraz Federica Zanasiego z gwiazdkowego Condividere. W towarzystwie Andrei Camastry z warszawskiej, gwiazdkowej Nuty oraz Artura Skotarczyka z poznańskiej Mugi, także wyróżnionej gwiazdką Michelin, stworzyli niezapomniane karnawałowe doświadczenie. Gospodarzem wieczoru był Marcin Sasin, executive chef Sheraton Grand Warsaw.

Wieczór rozpoczął się od krewetek sycylijskich z żelem z bergamotki i aksamitnym majonezem z zielonego pieprzu. To eleganckie otwarcie, przygotowane przez Marcina Sasina, zapowiadało, że czeka nas prawdziwa uczta. Następnie scenę przejął Andrea Camastra, serwując swoją interpretację klasycznej Caprese – prostej, ale mistrzowsko skomponowanej kompozycji, w której każdy składnik odgrywał kluczową rolę.

Matteo Baronetto z Del Cambio zachwycił gości połączeniem soczewicy, kawioru i cynamonu, tworząc danie o głębokim, wielowymiarowym smaku. Kolejnym kulinarnym akcentem wieczoru były gnocchi z topinamburu i grzybami, które zaprezentował poznański szef kuchni Artur Skotarczyk.

Federico Zanasi z Condividere zaprosił gości do skosztowania swojego wyjątkowego risotto, przygotowanego na intensywnym wywarze z pieczonego kurczaka i wzbogaconego głębokim aromatem czarnej trufli. Na zakończenie przyszła pora na coś słodkiego – mus z limoncello, chrupiący karmel i liofilizowane wiśnie, przygotowany przez Marcina Sasina. Lekki, cytrusowy deser, pełen warstw, tekstur i zaskakujących akcentów, stanowił doskonałe zwieńczenie tej wyjątkowej podróży po smakach włoskiego karnawału.

Wieczór w Sheraton Grand Warsaw był czymś więcej niż kolacją – to była opowieść stworzona przez kucharzy z Włoch oraz Polski, opowieść o kuchni, tradycji, pasji i prawdziwym rzemiośle. Carnevale Eataliano na chwilę przeniosło gości do serca Italii, gdzie karnawał to nie tylko święto, ale styl życia.

Partnerzy wydarzenia: Perlage, Audi, Thermomix, ASKO, Lavazza, Havelland, Campari, Penfolds, Glenfiddich,

Hospitality Partner: Cucina Mia, Sheraton Grand Warsaw

TEKST: MAGDALENA KACZYŃSKA
ZDJĘCIA: MAŁGORZATA OPALA
FILM: PAWEŁ JOŃCZYK
Obszernej relacji z wydarzenia szukajcie w 66. edycji FOOD & FRIENDS.

Zobacz także