Koszyk

×

BURGER Z BURAKAMI

hamburger z burakami

(4 porcje)

800 g mielonego mięsa wołowego
1 łyżka masła
1 łyżka oleju rzepakowego
sól
pieprz

PIKLOWANY BURAK
2 duże buraki
2 łyżki octu
4 łyżki cukru
100 ml wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ziaren gorczycy (czarnej lub żółtej)

MAJONEZ CHRZANOWY
2 żółtka
1 łyżka musztardy
1 łyżka octu z białego wina
1 ml soli
150 ml oleju rzepakowego
50 ml startego chrzanu
czarny pieprz

PIECZONY BURAK Z TYMIANKIEM I MASŁEM CZOSNKOWYM
4 duże buraki
150 g masła o temperaturze pokojowej
2 ząbki czosnku
100 ml posiekanego tymianku
sól
pieprz

DO PODANIA
8 plastrów bekonu
1 czerwona cebula
100 g sera manchego
8 liści sałaty
4 bułki

 

PRZEPIS: SOFIE KARLSSON
ZDJĘCIE: DAVID BACK

W daniu tym burak występuje w dwóch postaciach – piklowanej oraz zapiekanej z tymiankiem i masłem czosnkowym. Niebanalne wrażenia smakowe zapewniają majonez chrzanowy oraz ser manchego i bekon.


Uformuj z mięsa cztery burgery, starając się przy tym jak naj­mniej dusić mięso tak, by zachowało sprężystość i soczystość • Podsmaż je na maśle i oleju • Posyp solą i pieprzem.

PIKLOWANY BURAK: Połącz wszystkie składniki poza burakami i zagotuj • Następnie dodaj buraki i odstaw do ostygnięcia.

MAJONEZ CHRZANOWY: Ubij na pianę żółtka z musztardą, octem i odrobiną soli • Cienkiem strumieniem dolewaj pomału olej, cały czas mieszając • Połącz majonez ze startym chrzanem • Dopraw solą i pieprzem.

PIECZONY BURAK: Rozgrzej piekarnik do temperatury 170°C • W dobrze oczyszczonych burakach zrób nacięcie na krzyż i zawiń je w folię aluminiową • Zapiekaj 1,5-2 godziny, aż buraki zmiękną • Posmaruj masłem, dodaj starty czosnek i posiekany tymianek, dopraw solą i pieprzem.

SPOSÓB PODANIA: Podsmaż bekon na chrupiąco • Pokrój cienko cebulę • Ukrój grube plastry sera manchego • Spody przekro­jonych na pół bułek posmaruj majonezem chrzanowym • Ułóż na nich liście sałaty i burgery • Na wierzchu układaj ser, bekon, cebulę i piklowany burak • Pieczonego buraka posmaruj obficie masłem ziołowym i posyp odrobiną soli.

Więcej podobnych przepisów