W daniu tym burak występuje w dwóch postaciach – piklowanej oraz zapiekanej z tymiankiem i masłem czosnkowym. Niebanalne wrażenia smakowe zapewniają majonez chrzanowy oraz ser manchego i bekon.
Uformuj z mięsa cztery burgery, starając się przy tym jak najmniej dusić mięso tak, by zachowało sprężystość i soczystość • Podsmaż je na maśle i oleju • Posyp solą i pieprzem.
PIKLOWANY BURAK: Połącz wszystkie składniki poza burakami i zagotuj • Następnie dodaj buraki i odstaw do ostygnięcia.
MAJONEZ CHRZANOWY: Ubij na pianę żółtka z musztardą, octem i odrobiną soli • Cienkiem strumieniem dolewaj pomału olej, cały czas mieszając • Połącz majonez ze startym chrzanem • Dopraw solą i pieprzem.
PIECZONY BURAK: Rozgrzej piekarnik do temperatury 170°C • W dobrze oczyszczonych burakach zrób nacięcie na krzyż i zawiń je w folię aluminiową • Zapiekaj 1,5-2 godziny, aż buraki zmiękną • Posmaruj masłem, dodaj starty czosnek i posiekany tymianek, dopraw solą i pieprzem.
SPOSÓB PODANIA: Podsmaż bekon na chrupiąco • Pokrój cienko cebulę • Ukrój grube plastry sera manchego • Spody przekrojonych na pół bułek posmaruj majonezem chrzanowym • Ułóż na nich liście sałaty i burgery • Na wierzchu układaj ser, bekon, cebulę i piklowany burak • Pieczonego buraka posmaruj obficie masłem ziołowym i posyp odrobiną soli.