Koszyk

×

CHIPSY Z JARMUŻU Z SERKIEM KRUKOST

jarmuż chipsy

(4 porcje)

CHIPSY Z JARMUŻU
duże naręcze liści jarmużu
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka oliwy
sól w płatkach

SEREK KRUKOST
250 g twarożku typu quark
200 ml startego sera cheddar
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżeczka ziaren fenkułu
1 łyżeczka ziaren anyżu
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
sól

 

PRZEPIS: SOFIE KARLSSON
ZDJĘCIE: DAVID BACK

Do przygotowania serka krukost doskonale nadają się resztki żółtego sera, które zostały po świętach. Możesz dodać odrobinę koniaku lub wina porto, by serek nabrał charakteru.


CHIPSY Z JARMUŻU: Rozgrzej piekarnik do temperatury 120°C • Opłucz i osusz liście jarmużu • Porwij je, a łodygę usuń • Włóż porwane liście do miski, polej je olejem oraz oliwą i oprósz solą • Potrząśnij liśćmi, aby pokryły się tłuszczem oraz solą i rozłóż je równomiernie na blachach wyłożonych papierem do pieczenia • Praż w piekarniku około 35 minut, aż będą bardzo chrupiące.

SEREK KRUKOST: Wymieszaj wszystkie składniki w misce • Podawaj serek krukost jako dip do chipsów z jarmużu.

Więcej podobnych przepisów