Koszyk

×

DUSZONA GICZ JAGNIĘCA Z PIKLOWANYMI BIAŁYMI SZPARAGAMI I ŚWIEŻYM BOBEM

TdF_Warszawa 9

(6 porcji)

GICZ JAGNIĘCA
4 gicze jagnięce (około
1,2 kg)
400 g marchwi
300 g cebuli
300 g selera naciowego
200 g pomidorów
5 g kminu rzymskiego
10 g suszonej mięty
200 g masła
2 główki czosnku

MARYNOWANE SZPARAGI
6 białych szparagów
200 ml octu jabłkowego
200 ml wody
100 g cukru

DO PODANIA NA JEDNĄ
PORCJĘ

40 g bobu bez skórki
20 g jogurtu naturalnego
skórka otarta z 1 limonki
świeże kwiatki szczypiorku

PRZEPIS: RABIE ABED ALSALAM
ZDJĘCIE: MAŁGORZATA OPALA

GICZ JAGNIĘCA: Dobrze posól gicz jagnięcą i obsmaż z każdej strony • Przełóż gicz do wysokiego garnka • Pokrój warzywa, podsmaż je i dodaj do garnka z giczą • Dodaj kmin rzymski oraz suszoną miętę i zalej wszystko wodą • Gotuj 3 godziny na bardzo małym ogniu • Delikatnie wyjmij mięso, wyjmij kość i odcedź wywar • Zredukuj wywar do konsystencji sosu i na koniec dodaj masło.

MARYNOWANE SZPARAGI: Obrane szparagi włóż do wysokiego słoika lub worka próżniowego • Zagotuj wodę z cukrem oraz octem i ostudź do 60°C • Zalej nią szparagi i zamknij szczelnie • Szparagi będą gotowe za minimum 5 dni.

SPOSÓB PODANIA: Podgrzej mięso w sosie • Ułóż gicz jagnięcą na talerzu • Zblanszowany i podgrzany na maśle bób ułóż na giczy • Szparagi pokrój na kawałki o długości 1,5-2 cm i także połóż na mięsie • Obok podaj łyżkę jogurtu wymieszanego z skórką z limonki i solą • Polej całe danie sosem • Udekoruj świeżymi kwiatkami szczypiorku.

Więcej podobnych przepisów