Koszyk

×

GULASZ Z OGONÓW WOŁOWYCH Z BURAKAMI

gulasz z ogonow

(4 porcje)

1 kg ogonów wołowych
1 żółta cebula
2 łyżki oleju rzepakowego
200 ml czerwonego wina
1 łyżka koncentratu pomidorowego
50 ml fondu wołowego
10 ziaren białego pieprzu
2 liście laurowe
3 gałązki tymianku
1 gałązka rozmarynu
2 marchewki
2 pasternaki
1 seler naciowy
sól
pieprz

BURAKI
2 czerwone buraki
2 łyżki octu
3 łyżki oleju
sól
pieprz

DO PODANIA
chleb
pietruszka

 

PRZEPIS: MALIN BROMAN
ZDJĘCIE: DAVID BACK

Pokrój cebulę na duże kawałki • Przyrumień ogony wołowe i cebulę na oleju rzepakowym • Wlej czerwone wino, koncentrat pomidorowy, fond wołowy, dodaj pieprz, liście laurowe, tymianek i rozmaryn • Zalej wodą tak, by przykryła składniki, i gotuj dwie godziny na wolnym ogniu • Zbierz pianę po pierwszym zagotowaniu • Obierz i pokrój na mniejsze kawałki marchwie, pasternaki i seler naciowy • Włóż warzywa do garnka i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut • Dopraw solą i pieprzem.

BURAKI: Buraki obierz i pokrój na cienkie plastry, a następnie na cienkie paski • Gotuj je około dwóch minut, aż zmiękną • Odlej wodę i wymieszaj buraki z octem, olejem, solą i pieprzem.

SPOSÓB PODANIA: Ułóż paski buraków na mięsie • Posyp pietruszką • Gulasz podawaj z dobrym chlebem.
 

Więcej podobnych przepisów