Koszyk

×

WOŁOWINA À LA RYDBERG

a la rydberg

(4 porcje)

800 g polędwicy wołowej, najlepiej jej węższej części (tzw. ogona)
600 g ziemniaków
400 g żółtej cebuli (3 szt.)
masło
sól i pieprz
150 ml śmietany kremówki
1 łyżka musztardy 
4 żółtka
pietruszka

 

PRZEPIS: MALIN BROMAN
ZDJĘCIE: DAVID BACK

Nie ma chyba nikogo, kto nie lubiłby tej potrawy. Danie to wymyślono w Hotelu Rydberg – pierwszym nowoczesnym hotelu w Sztokholmie, otwartym w 1857 roku – i jemu też potrawa ta zawdzięcza swoją nazwę. W daniu tym niezwykle ważne jest, aby osobno podawać podsmażoną cebulę, przyrumienioną polędwicę wołową i smażone ziemniaki – żadna inna kombinacja nie wchodzi w grę.


Pokrój polędwicę wołową w dużą kostkę ● Obierz ziemniaki i pokrój je w dużą kostkę ● Posiekaj drobno cebulę ● Cebulę, ziemniaki i polędwicę smaż osobno na maśle ● Ziemniaki najpierw tylko przyrumień, a następnie upiecz w piekarniku – według uznania ● Jeśli smażysz je na patelni, pamiętaj, żeby pod koniec zmniejszyć ogień ● Posyp solą i pieprzem ● Ubij śmietanę, dodaj musztardę i wymieszaj ● Na talerzu połóż osobno polędwicę, ziemniaki i cebulę ● Posyp pietruszką i podawaj z musztardową śmietaną i żółtkiem.

Więcej podobnych przepisów