Ikra i ziemniaki to połączenie niemal doskonałe. I choć klasykiem jest ikra sielawy z rösti, my pokusiliśmy się o miękkie i pulchne placki ziemniaczane. A jeśli komuś marzy się jeszcze prostszy wariant, niech zaserwuje ikrę na czipsach ziemniaczanych.
Obierz ugotowane ziemniaki i rozgnieć w prasce do ziemniaków lub przetrzyj przez sito • Zmieszaj ziemniaki z pozostałymi składnikami, dopraw solą • Jeśli masz rękaw cukierniczy, umieść w nim przygotowaną masę i wyciśnij na rozpuszczone masło na rozgrzanej żeliwnej patelni do naleśników • Placki można również upiec w piekarniku w temperaturze 200°C • Rozgrzej blachę, zanim wyciśniesz na nią placki i zapiekaj je około 10 minut • Gdy trochę ostygną, nałóż odrobinę ikry sielawy, kwaśną śmietanę i cebulę • Podawaj jako przekąskę • Placki można śmiało jeść rękoma, dzięki czemu nie trzeba martwić się o talerze i sztućce.