Koszyk

×

IKRA SIELAWY Z KLASYCZNYMI DODATKAMI NA PLACKACH ZIEMNIACZANYCH

3

(10-12 porcji)

4 duże, mączne ziemniaki (ugotowane, ok. 400 g)
1 jajko
100 ml crème fraîche
50 ml śmietany
100 ml mąki pszennej
sól
masło
ok. 150 g ikry sielawy
1 duża czerwona cebula (posiekana)
ok. 200 ml kwaśnej śmietany
koperek

 

PRZEPIS: MALIN BROMAN
ZDJĘCIE: DAVID BACK

Ikra i ziemniaki to połączenie niemal doskonałe. I choć klasykiem jest ikra sielawy z rösti, my pokusiliśmy się o miękkie i pulchne placki ziemniaczane. A jeśli komuś marzy się jeszcze prostszy wariant, niech zaserwuje ikrę na czipsach ziemniaczanych.


Obierz ugotowane ziemniaki i rozgnieć w prasce do ziemniaków lub przetrzyj przez sito • Zmieszaj ziemniaki z pozostałymi składnikami, dopraw solą • Jeśli masz rękaw cukierniczy, umieść w nim przygotowaną masę i wyciśnij na rozpuszczone masło na rozgrzanej żeliwnej patelni do naleśników • Placki można również upiec w piekarniku w temperaturze 200°C • Rozgrzej blachę, zanim wyciśniesz na nią placki i zapiekaj je około 10 minut • Gdy trochę ostygną, nałóż odrobinę ikry sielawy, kwaśną śmietanę i cebulę • Podawaj jako przekąskę • Placki można śmiało jeść rękoma, dzięki czemu nie trzeba martwić się o talerze i sztućce.

Więcej podobnych przepisów