Koszyk

×

JAGNIĘCINA Z JABŁKIEM I CHRZANEM

Jagnięcina z jabłkiem i chrzanem

(4 porcje)

1 kg łopatki jagnięcej
z kością
1 1/2 l wody
300 ml wytrawnego
białego wina
2 ząbki czosnku
3 liście laurowe
6 ziaren białego pieprzu
2 marchewki
1/4 brukwi
1/2 selera korzeniowego
1/2 pora
2 jabłka
sól i pieprz
ok. 100 ml startego
chrzanu
ok. 200 ml posiekanej
pietruszki

 

PRZEPIS: MALIN ANDERSSON & SOFIE KARLSSON
ZDJĘCIE: DAVID BACK

 

Do garnka włóż całą łopatkę jagnięcą, dodaj wodę, wino, czosnek, liście laurowe i ziarna białego pieprzu • Zagotuj, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 3 1/2 godziny • W tym czasie obierz warzywa korzeniowe i jabłka, a następnie pokrój je na duże kawałki • Dodaj je do garnka i gotuj przez kolejne 30 minut • Wyjmij łopatkę jagnięcą i pokrój ją na kawałki • Dopraw danie solą i pieprzem.

SPOSÓB PODANIA: Przełóż danie na duży półmisek lub podawaj je bezpośrednio z garnka • Posyp chrzanem i pietruszką.

Więcej podobnych przepisów