Przekrój opłukane brukselki na pół, a jeśli są bardzo duże, podziel je na ćwiartki • Pokrój jabłka i cebulę na mniejsze kawałki • Zetrzyj skórkę z pomarańczy • Pokrój pomarańcze • Podsmaż je na patelni, by nabrały ładnego koloru • Przyrumień kacze udka na patelni, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego • Wokół ułóż brukselki, jabłka, kawałki pomarańczy i cebulę • Zapiekaj około 25 minut w 170°C • Wyciśnij sok z pomarańczy i wymieszaj ze startą skórką, imbirem, miodem i olejem rzepakowym • Wlej płyn do formy i zapiekaj przez kolejne siedem minut • Przed podaniem posyp danie posiekanymi szczypiorkiem i pietruszką.
(4 porcje)
4 kacze udka
300 g brukselki
3 jabłka
4-6 cebulek perłowych
1 łyżka miodu
3 łyżki oleju rzepakowego
2 pomarańcze
1 łyżka startego imbiru
sól
pieprz
szczypiorek
pietruszka
PRZEPIS: MALIN BROMAN
ZDJĘCIE: DAVID BACK