Koszyk

×

KACZKA Z JABŁKAMI I CEBULĄ O SMAKU OWOCÓW TARNINY

Kaczka z jabłkami

(4 porcje)

2 kacze piersi
2 czerwone cebule
200 ml owoców tarniny,
bez pestek
300 ml czerwonego wina
4 jabłka pokrojone na
cząstki
1 pomarańcza
1 gwiazdka anyżu
2 gałązki tymianku
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki masła
sól
pieprz

 

PRZEPIS: MALIN BROMAN
ZDJĘCIE: DAVID BACK

Obierz cebule i pokrój je na duże cząstki • Przyrumień je lekko w garnku na maśle • Wlej wino i dodaj wypestkowane owoce tarniny, tymianek i gwiazdkę anyżu • Zetrzyj skórkę pomarańczy i dodaj razem z sokiem z połowy pomarańczy • Gotuj na wolnym ogniu 5 minut, a na koniec dodaj miód • Pokrój jabłka na cząstki, włóż je do garnka i gotuj 10 minut, aż zmiękną • Dopraw solą i pieprzem • Na koniec dodaj masło • Kacze piersi smaż skórką do dołu na maśle i oleju około 4 minut, aż skórka będzie chrupiąca • Obróć mięso, polej je powstałym tłuszczem i smaż kolejne 2 minuty • Mięso powinno odpoczywać 10 minut • Pokrój je i podawaj.

Więcej podobnych przepisów