Koszyk

×

LODY Z DZIĘGLA, GRILLOWANY CHLEB, JOGURT, MIÓD I OLEJ Z PIETRUSZKI

Amass11 (1)

LODY Z DZIĘGLA
273 ml mleka
90 ml śmietany
20 g cukru
18 g mleka w proszku
41 g glukozy
4 g xantany
25 g liści z dzięgla

MROŻONY  MUS
1 kromka chleba wiejskiego
o grubości 3 cm
50 g jogurtu naturalnego
50 g miodu
100 g śmietany

OLEJ Z PIETRUSZKI
25 g liści pietruszki płaskolistnej
50 g oleju z pestek winogron

DO PODANIA
12 młodych pędów dzięgla

 

PRZEPIS: MATT ORLANDO
ZDJĘCIE: MAŁGORZATA OPALA

LODY Z DZIĘGLA: Zmieszaj w misce mleko zwykłe z mlekiem w proszku • Mieszaj, aż się połączą • Wymieszaj śmietanę, cukier i glukozę w średnim garnku • Delikatnie podgrzej, by cukier się rozpuścił (temperatura nie może przekroczyć 80°C) • Odlej trochę mleka, a resztę przelej do średniego garnka • Rozpuść xantanę w odlanym mleku, po wymieszaniu przelej do reszty i dobrze zblenduj • Przecedź przez drobne sitko i ostudź • Dodaj liście dzięgla • Przełóż do Pacojeta i zamroź.

OLEJ Z PIETRUSZKI: Blenduj liście pietruszki z olejem, aż zacznie parować • Szybko przełóż miskę blendera do pojemnika z lodem i miksuj, aż całkowicie wystygnie • Wstaw olej na noc do lodówki • Przecedź przez drobne sitko.

MROŻONY  MUS: Grilluj chleb z obu stron, aż lekko się przypali • Pokrój go w kostkę o boku około 2 cm i przełóż do pojemnika miksera • Podgrzej śmietanę z miodem do 80°C • Polej nią chleb, wlej jogurt i zmiksuj • Pozostaw, by mus marynował się przez noc • Blenduj do uzyskania jednolitej masy • Dodaj trochę wody, jeżeli jest zbyt gęsta, ale tylko tyle, by dało się blendować (im mniej wody, tym lepiej) • Przełóż masę na silpad i rozprowadź równomiernie na grubość około 1,5 cm, a następnie wstaw do zamrażalnika na 4 godziny • Pokrój w pożądany kształt i przechowuj w zamrażalniku do podania.

SPOSÓB PODANIA: Nałóż lody na środek talerza • Ułóż na wierzchu kawałek mrożonego musu • Skrop olejem z pietruszki • Każdą porcję udekoruj trzema młodymi pędami i liśćmi dzięgla.

Więcej podobnych przepisów