Koszyk

×

OGÓREK, BIAŁA CZEKOLADA, KOKOS I KOPEREK

OGÓREK, BIAŁA CZEKOLADA, KOKOS I KOPEREK

(6 porcji)

CRUMBLE MIGDAŁOWE
110 g masła
60 g cukru
70 g mąki
70 g mąki migdałowej
1,2 g soli

SPREJ Z BIAŁEJ CZEKOLADY
100 g białej czekolady
100 g masła kakaowego
zielony barwnik spożywczy

GANACHE Z BIAŁEJ CZEKOLADY
250 g białej czekolady
200 ml śmietany kremówki
130 ml mleka
20 g glukozy
3 płatki żelatyny

LODY JOGURTOWO-OGÓRKOWE
80 ml soku z ogórków
160 g jogurtu
40 g cukru pudru
30 g glukozy w proszku
1 płatek żelatyny
sok z limonki

CIASTO KOPERKOWE
50 g oleju koperkowego
30 g cukru pudru
1 jajko
90 g mąki
2 g skrobi kukurydzianej
2 g proszku do pieczenia
40 ml mleka
30 g cukru

GALARETKA KOKOSOWA
100 g purée kokosowego
15 g likieru Batida de Coco
4 g cukru
1,5 g agaru
sok z limonki

DO PODANIA
citrus australasica
koperek

 

PRZEPIS: SENNS RESTAURANT
ZDJĘCIE: MIŁOSZ PAWŁOWSKI

CRUMBLE MIGDAŁOWE: Umieść wszystkie suche składniki w misce i wymieszaj • Dodaj masło i opuszkami palców wgniataj je w suchą masę do uzyskania konsystencji okruszków • Piecz około 10 minut w temperaturze 160°C.

SPREJ Z BIAŁEJ CZEKOLADY: Podgrzej i wymieszaj wszystkie składniki • Przełóż do pistoletu natryskowego.

GANACHE Z BIAŁEJ CZEKOLADY: Podgrzewaj śmietanę z mlekiem i glukozą do zagotowania • Ubijając płyn, dodaj żelatynę • Wciąż ubijając, wsyp pokruszoną białą czekoladę • Przelej masę na uprzednio przygotowaną tackę i schłodź w lodówce • Pokryj sprejem z białej czekolady.

LODY JOGURTOWO-OGÓRKOWE: Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw sokiem z limonki • Z gotowej masy zrób lody w maszynce do lodów.

CIASTO KOPERKOWE: Ubij olej z cukrem pudrem i żółtkiem na kremową emulsję • Wymieszaj 20 g mąki ze skrobią, proszkiem do pieczenia i mlekiem • Połącz z emulsją • Ubij białko z cukrem i 70 g mąki • Delikatnie wymieszaj z resztą składników • Piecz około 30 minut w 160°C.

GALARETKA KOKOSOWA: Zagotuj wszystkie składniki i dopraw sokiem z limonki • Przelej płyn do miski i schłodź w lodówce • Zblenduj zawartość miski i przetrzyj przez sito.

Więcej podobnych przepisów