Koszyk

×

PASZTET JAGNIĘCY Z OLIWKAMI

pasztet

(6 porcji)

1 duża żółta cebula
2 duże ząbki czosnku
masło do smażenia
500 g mielonej jagnięciny
500 g mielonej wieprzowiny
70 g posiekanego bekonu
200 ml posiekanych ziół
(np. pietruszka, tymianek
i oregano)
150 ml śmietany
100 ml mąki pszennej
2 łyżki skoncentrowanego
wywaru cielęcego
1 jajko
2-3 łyżeczki soli
1 łyżeczka czarnego
pieprzu
250 ml oliwek kalamata,
pół na pół czarnych i zielonych,
bez pestek

DODATKI
korniszony
oliwki
chleb smażony na maśle

ZDJĘCIA: DAVID BACK

Rozgrzej piekarnik do temperatury 175°C • Przygotuj formę do pasztetu o pojemności około 1 l oraz dość duże naczynie żaroodporne, aby wlać do niego wodę i ustawić w środku formę • Posiekaj cebulę i czosnek, a następnie na słabym ogniu smaż je na maśle, aż będą miękkie • W robocie kuchennym z nożami zmiksuj połowę mielonej jagnięciny i połowę mielonej wieprzowiny z posiekanym bekonem, ziołami, cebulą i czosnkiem • Przełóż zmiksowaną masę do dużej miski i wymieszaj z resztą mielonego mięsa, śmietaną, mąką, wywarem cielęcym, jajkiem, solą i pieprzem • Dokładnie wyrób masę, dodaj oliwki posiekane na duże kawałki i wymieszaj • Usmaż troszeczkę masy na próbę i ewentualnie dopraw • Wysmaruj formę do pasztetu masłem i przełóż do niej masę • Przykryj folią aluminiową i ustaw formę w kąpieli wodnej • Piecz na środkowej półce w piekarniku około 90 minut • Wyjmij pasztet z formy, owiń go plastikową folią i zostaw w chłodnym miejscu na co najmniej 8 godzin, a najlepiej do następnego dnia • Pokrój pasztet na plastry i podawaj z korniszonami, oliwkami oraz z chlebem smażonym na maśle.

Więcej podobnych przepisów