Koszyk

×

PUDDING Z KAPUSTY Z JABŁKAMI

PUDDING Z KAPUSTY Z JESIENNYMI JABŁKAMI

(6 porcji)

600 g białej kapusty
(ok. 3/4 obranej główki)
4 jabłka
50 g masła
2 cebule
75 ml octu 12%
150 ml syropu z cukru
sól
pieprz
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki fondu cielęcego
300 ml śmietany
600 g mięsa mielonego

ŻURAWINA
250 g żurawiny
50 ml cukru

 

PRZEPIS: MALIN BROMAN
ZDJĘCIE: DAVID BACK

Pokrój cienko kapustę • Jabłka pokrój na małe kawałki, a cebulę posiekaj • Podsmaż osobno na maśle na patelni kapustę, jabłka i cebulę • Połącz składniki na patelni, podlej octem oraz syropem i zagotuj • Dopraw solą i pieprzem • Dodaj bułkę tartą, fond cielęcy oraz śmietanę i odstaw, aż bułka tarta napęcznieje • Dodaj mięso mielone, dopraw solą i pieprzem • Przekładaj mięso mielone z kapustą w żaroodpornym naczyniu tak, aby ostatnią warstwę stanowiła kapusta • Zapiekaj około 40 minut w 180°C.

ŻURAWINA: Wymieszaj żurawinę z cukrem i udekoruj nią danie.

Więcej podobnych przepisów