Koszyk

×

RAVIOLI Z PRZEGRZEBKAMI I FENKUŁEM, PIECZONE POMIDORY I PARMEZAN

RAVIOLI NADZIEWANE PRZEGRZEBKAMI I FENKUŁEM, PODAWANE Z PIECZONYMI POMIDORAMI, FENKUŁEM I PARMEZANEM

(4 porcje)

ok. 350 g ciasta na makaron

FARSZ
2 szalotki
4 ząbki czosnku
60 g fenkułu
120 g przegrzebków
sól

PIECZONE POMIDORY
200 g pomidorków koktajlowych
oliwa
sól
50 g fenkułu
40 g parmezanu
oliwa o intensywnym smaku
sól w płatkach
gałązki koperku

 

PRZEPIS: MATTIAS LARSSON
ZDJĘCIE: DAVID BACK

FARSZ: Posiekaj cebulę, czosnek, fenkuł i przegrzebki • Dopraw solą • Rozwałkuj cienko ciasto na makaron, a następnie wykrój z niego krążki o średnicy 4-5 cm • Z farszu uformuj kuleczki o wielkości 1 cm • Na środku każdego krążka z ciasta połóż kuleczkę farszu • Brzegi ravioli posmaruj wodą za pomocą pędzelka i nałóż „przykrywkę” z ciasta • Zlep brzegi i ponownie wykrój ciasto; upewnij się, że w ravioli nie ma powietrza • Zagotuj osoloną wodę • Gotuj ravioli około 2 minuty, aż będą al dente • Wyjmij z wody i ułóż na 4 talerzach.

PIECZONE POMIDORY KOKTAJLOWE: Rozgrzej piekarnik do temperatury 100°C • Włóż przekrojone na pół pomidorki do żaroodpornego naczynia • Polej oliwą i oprósz solą • Piecz godzinę.

SPOSÓB PODANIA: Pokrój fenkuł oraz parmezan na cieniutkie plastry i posyp nimi świeżo ugotowane ravioli • Polej danie oliwą i oprósz solą w płatkach • Dodaj pieczone pomidory i koperek porwany na małe piórka.

Więcej podobnych przepisów