Koszyk

×

RAVIOLI Z BOBEM, MIĘTĄ I JABŁKAMI

bob_ravioli

(4 porcje)

CIASTO MAKARONOWE
400 g mąki typu 00
(lub innej drobno mielonej
mąki pszennej)
4 jajka

FARSZ
50 ml listków mięty
150 ml ricotty
200 ml ugotowanego i obranego bobu
300 ml startego
parmezanu
skórka starta z 1/2 cytryny
do podania
2 jabłka
50 ml listków mięty
100 ml ugotowanego
i obranego bobu
1 ząbek czosnku
100 g masła
skórka starta z 1/2 cytryny
sok z 1/2 cytryny
sól
pieprz
 

PRZEPIS: SOFIE KARLSSON
ZDJĘCIE: DAVID BACK

CIASTO MAKARONOWE: Miksuj jajka z mąką, aż uzyskasz gładkie ciasto makaronowe • Owiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki co najmniej na 30 minut.

FARSZ: Zmiksuj listki mięty z ricottą, bobem, parmezanem i skórką startą z cytryny • Farsz powinien mieć zwartą konsystencję. Podziel ciasto na cztery części • Rozwałkuj każdą w maszynce do makaronu, za każdym razem zmniejszając grubość płatów • Przełóż płat ciasta na stolnicę i nakładaj łyżką farsz, zachowując mniej więcej pięciocentymetrowe odstępy • Za pomocą pędzla posmaruj ciasto wodą dookoła farszu i przykryj całość kolejnym płatem • Delikatnie dociśnij palcami wierzchni płat wokół farszu i pozbądź się pęcherzyków powietrza, by pierożki ravioli nie pękały • Wykrój pojedyncze ravioli • Doprowadź do wrzenia posoloną wodę, wrzuć na nią ravioli i gotuj 3-4 minuty.

SPOSÓB PODANIA: Podgrzewaj masło w rondlu, aż zacznie nabierać złotego koloru i pachnieć orzechami • Obierz czosnek i pokrój w cienkie plasterki • Pokrój jabłko na cienkie plastry i podsmaż je lekko na odrobinie masła • Dodaj bób oraz czosnek i smaż kilka minut • Wymieszaj ravioli z jabłkiem i bobem oraz posiekaną miętą, skrop masłem, posyp startą skórką cytrynową i skrop sokiem z cytryny • Dopraw solą i pieprzem.
 

Więcej podobnych przepisów