Mąkę migdałową można kupić w sklepach spożywczych, natomiast mąkę pistacjową musisz zmielić samodzielnie w młynku do migdałów; możesz ją także zmiksować.
SPÓD: Przez 10 minut ubijaj mąkę pistacjową i migdałową z cukrem pudrem, żółtkami i jajkami • Ubij białko z cukrem na bezę i dodaj ją do ubitej masy z jajek, mąki pistacjowej i migdałowej • Na koniec dodaj mąkę pszenną • Cienką warstwę masy rozprowadź na szerokiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia • Piecz w temperaturze 225ºC przez 5 minut • Odstaw do ostygnięcia.
MUS MALINOWY: Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie • Ubij twarożek, serek Philadelphia i cukier puder na gładki krem • Podgrzej niewielką ilość purée malinowego i roztop w nim żelatynę • Do kremu z serków dodaj, mieszając, żelatynę i resztę purée malinowego • Na koniec dodaj lekko ubitą śmietanę • Schłodź.
Rozprowadź mus malinowy na ostudzonym spodzie i zwiń go, tworząc roladę.
SŁONY KREM CZEKOLADOWY: Włóż listki żelatyny do zimnej wody • Zagotuj śmietanę z mlekiem, dodaj żółtko i cukier, a następnie gotuj na wolnym ogniu do temperatury 81ºC • Mieszaniną zalej czekoladę z solą i wymieszaj na gładki krem • Dodaj żelatynę (wyciśniętą z wody) • Krem wstaw na noc do lodówki, żeby stężał.
SORBET MALINOWY: Wymieszaj wszystkie składniki i przełóż je do maszyny do robienia lodów, aby sorbet miał odpowiednią konsystencję • Jeśli nie masz maszyny do robienia lodów, przelej masę do miski i włóż do zamrażalnika; ubijaj masę w równych odstępach czasu • Malinowy sorbet dobrej jakości możesz również kupić w sklepie.
SPOSÓB PODANIA: Pokrój roladę na kawałki dowolnej wielkości i połóż je na talerzu • Ułóż ze słonym kremem czekoladowym i sorbetem malinowym • Na koniec posyp malinami i zmiksowanymi pistacjami.