Koszyk

×

ROSTBEF JAGNIĘCY NADZIEWANY ZIOŁAMI

R

(4 porcje)

600 g rostbefu jagnięcego
2 ząbki czosnku
50 ml listków oregano
2 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i czarny pieprz

SAŁATKA FASOLOWO-POMIDOROWA
150 g zielonej fasoli
150 g żółtej fasoli
150 g groszku cukrowego
8 suszonych pomidorów
na słońcu w oleju
12 pomidorków wiśniowych
8 marynowanych ząbków czosnku
1 pęczek kiełków groszku
sól i czarny pieprz

 

PRZEPIS: MALIN ANDERSSON
ZDJĘCIE: DAVID BACK

Posiekaj drobno czosnek i oregano • Zetrzyj skórkę z cytryny • Wymieszaj z oliwą z oliwek, posyp solą i pieprzem • Na środku rostbefu jagnięcego zrób otwór i wypełnij go mieszaniną ziół • Zwiąż rostbef nicią • Grilluj pośrednio, aż do uzyskania pożądanej temperatury wewnętrznej (58ºC dla średnio grillowanego) • Mięso powinno odpocząć przed pokrojeniem. 

SAŁATKA FASOLOWO-POMIDOROWA: Blanszuj w osolonej wodzie: zieloną i żółtą fasolę oraz groszek cukrowy • Posiekaj drobno szalotkę • Przekrój na pół pomidory suszone na słońcu oraz pomidorki wiśniowe • Wymieszaj wszystko, a na koniec dodaj kiełki groszku • Polej sałatkę olejem z suszonych pomidorów i czosnku, a na koniec posyp solą i pieprzem.

Pokrój rostbef jagnięcy na cienkie plastry i podawaj z sałatką fasolowo-pomidorową.
 

Więcej podobnych przepisów