Koszyk

×

SAŁATKA Z BURAKÓW Z SANDACZEM I KREMEM JABŁKOWYM

Sałatka z buraków ze smażonym sandaczem

(4 porcje)

12 buraków
2 cytryny
1 jabłko pokrojone w kostkę
1 posiekana szalotka
2 łyżeczki curry
2 żółtka
1 łyżka soku z cytryny
200 ml oleju
100 g kurek(lub innych grzybów w zależności od sezonu)
600 g filetu z sandacza
masło
koperek

 

PRZEPIS: MALIN BROMAN
ZDJĘCIE: DAVID BACK

Ugotuj buraki • Na odrobinie oleju podsmaż jabłko, curry i szalotkę • Gdy podsmażone składniki ostygną, wymieszaj je z żółtkami i sokiem z cytryny • Cienkim strumieniem wlej olej • Na maśle podsmaż sandacza i grzyby.

SPOSÓB PODANIA: Ułóż na talerzu połówki buraków i sandacza • Nałóż krem jabłkowy z curry • Na wierzchu ułóż grzyby i gałązki koperku • Podawaj z cząstkami cytryny.

Więcej podobnych przepisów