To szybka i łatwa sałatka, o której smaku decyduje dressing. Owoce morza może śmiało zastąpić to, co akurat będzie pod ręką w kuchni. Jeśli lubisz kolendrę, nie zawahaj się jej użyć na samym końcu.
Oczyść ośmiorniczki i pokrój je na kawałki • Wybierz małże z muszelek • Ugotuj zieloną fasolkę szparagową • Pokrój cienko kabaczek (np. na mandolinie) • Pokrój pomidory na kawałki • Posiekaj szczypior cebuli sałatkowej, resztę wykorzystaj w dressingu • Posiekaj zioła.
DRESSING: Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw solą oraz pieprzem.
SPOSÓB PODANIA: Wymieszaj sałatę, pomidory, kabaczek i fasolę • Ułóż na półmisku • Rozgrzej na patelni odrobinę oleju i smaż na niej ośmiorniczki i małże przez 3 minuty • Pod sam koniec wmieszaj krewetki i polej dressingiem • Zdejmij z ognia i wszystko dokładnie przemieszaj • Ułóż na półmisku, a na koniec posyp cebulą i ziołami.