Koszyk

×

SAŁATKA Z OWOCAMI MORZA, CHILI, IMBIREM I LIMONKĄ

Sałatka z owocami morza (2)

(4 porcje)

4 ośmiorniczki
16 nowozelandzkich małż zielonych
około 500 g krewetek
1 l mieszanki sałat
100 g zielonej fasolki szparagowej
1 kabaczek
1/2 l pomidorów
2 cebule sałatkowe
natka pietruszki
szczypiorek

DRESSING
100 ml posiekanej cebuli sałatkowej
2 łyżki sosu sojowego
2,5 łyżki octu ryżowego
1/2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka startego imbiru
1/2-1 łyżka cienko pokrojonego chili (ilość w zależności od ostrości)
3 łyżki neutralnego oleju rzepakowego
1 limonka (starta skórka i sok)
sól
pieprz

 

PRZEPIS: MALIN BROMAN
ZDJĘCIE: DAVID BACK

To szybka i łatwa sałatka, o której smaku decyduje dressing. Owoce morza może śmiało zastąpić to, co akurat będzie pod ręką w kuchni. Jeśli lubisz kolendrę, nie zawahaj się jej użyć na samym końcu.


Oczyść ośmiorniczki i pokrój je na kawałki • Wybierz małże z muszelek • Ugotuj zieloną fasolkę szparagową • Pokrój cienko kabaczek (np. na mandolinie) • Pokrój pomidory na kawałki • Posiekaj szczypior cebuli sałatkowej, resztę wykorzystaj w dressingu • Posiekaj zioła.

DRESSING: Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw solą oraz pieprzem.

SPOSÓB PODANIA: Wymieszaj sałatę, pomidory, kabaczek i fasolę • Ułóż na półmisku • Rozgrzej na patelni odrobinę oleju i smaż na niej ośmiorniczki i małże przez 3 minuty • Pod sam koniec wmieszaj krewetki i polej dressingiem • Zdejmij z ognia i wszystko dokładnie przemieszaj • Ułóż na półmisku, a na koniec posyp cebulą i ziołami.

Więcej podobnych przepisów