Koszyk

×

SAŁATKA Z SEREM, SZYNKĄ I JAJKIEM W KOSZULCE Z MUSZTARDOWYM WINEGRETEM

sałatka

(4 porcje)

4 małe główki sałaty masłowej
1 pęczek zielonych szparagów
2 karczochy
1/2 ogórka
300 g pomidorków koktajlowych
100 g szynki długo dojrzewającej
200 g sera comté
4 jajka

MUSZTARDOWY SOS WINEGRET
3 łyżki gruboziarnistej musztardy
1 łyżka octu winnego
100 ml oleju rzepakowego
sól
pieprz

 

PRZEPIS: MALIN BROMAN
ZDJĘCIE: DAVID BACK

Opłucz sałatę i usuń zwiędłe liście • Ugotuj szparagi i karczochy • Pokrój ogórek i pomidory na kawałki • Ugotuj jajka w koszulkach w wodzie z odrobiną octu.

MUSZTARDOWY SOS WINEGRET: Wymieszaj musztardę z octem winnym • Wlej cienkim strumieniem olej rzepakowy,  stale mieszając • Dopraw solą i pieprzem.

SPOSÓB PODANIA: Pokrój karczochy i szparagi na mniejsze kawałki • Ułóż na talerzu główkę sałaty z rozłożonymi liśćmi • Połóż na nich szparagi, karczochy, ogórek, pomidory, szynkę i ser • Pośrodku umieść jajko i skrop całość winegretem.

Więcej podobnych przepisów