Koszyk

×

ŚLEDŹ, SAŁATKA Z KALAREPY I RZODKIEWKI, ŻYTNI CHLEB, MUSZTARDA DIJON

DSC_7307

(4 porcje)

SAŁATKA Z KALAREPY I RZODKIEWKI
150 g obranej kalarepy
100 g rzodkiewek
50 g szalotki
100 g jabłek
50 g ogórków kwaszonych
50 g majonezu
50 g jogurtu naturalnego
sól
pieprz

ŻYTNI CHLEB
4 kromki chleba żytniego
hummus
4 młode szparagi
4 młode marchewki
oliwa
listki młodego tymianku

DODATKOWO
listki endywi
młode liście botwiny
listki marynowanej
rzodkiewki
kapary
musztarda Dijon
z gorczycą

 

PRZEPIS: MARCIN SZUKAJ / KUCHNIA BY MARCIN SZUKAJ
ZDJĘCIE: MAŁGORZATA OPALA

SAŁATKA Z KALAREPY I RZODKIEWKI: Wszystkie składniki pokrój w drobną kostkę • Dodaj majonez i jogurt • Dopraw solą i pieprzem.

ŻYTNI CHLEB: Ukrój dwie kromki żytniego chleba • Jedną kromkę piecz 3 minuty w temperaturze 185°C • Grzankę udekoruj hummusem, dodaj młode szparagi i młodą marchewkę pokrojone we wstążki • Całość skrop oliwą i posyp listkami młodego tymianku • Na drugiej kromce ułóż sałatkę z kalarepy i rzodkiewki oraz śledzia • Udekoruj paroma listkami endywi, młodymi liśćmi botwiny, listkami marynowanej rzodkiewki i kaparami • Musztardę Dijon z gorczycą podaj w osobnym naczyniu.
 

Więcej podobnych przepisów