Koszyk

×

STEK JAGNIĘCY Z KREMEM MARCHWIOWYM, RZEPĄ, KALAREPĄ I CZERWONĄ CEBULĄ

jagnię

(4 porcje)

600 g steku jagnięcego bez kości
sól
pieprz
tymianek
rozmaryn
1 ząbek czosnku

KREM MARCHWIOWY
50 g masła
400 ml marchwi w talarkach
1 łyżka soku z cytryny
sól

WARZYWA
8 czerwonych cebul
2 duże marchwie
2 rzepy
1 kalarepa
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżka oleju rzepakowego
sól
pieprz
2 łyżki szczypiorku
kiełki groszku

 

PRZEPIS: MALIN BROMAN
ZDJĘCIE: DAVID BACK

Rozjaśnij sobie zimę kolorem na talerzu: soczysta jagnięcina z kolorowym purée z marchwi i czerwoną cebulą. Purée bazuje tylko na pomarańczowych marchewkach. Możesz jednak zastąpić połowę z nich żółtymi lub białymi, aby uzyskać inny kolor i smak dania. Podawaj je z sosem z jagnięciny albo z czerwonego wina.


Mięso posyp tymiankiem, rozmarynem i posiekanym czosnkiem • Dopraw solą i pieprzem • Zwiń stek i obwiąż go nicią • Zrumień na patelni i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 150°C do temperatury 58°C • Pokrój mięso na kawałki po 10 minutach.

KREM MARCHWIOWY: Obierz i pokrój marchewki na małe kawałki i gotuj je do miękkości • Zmiksuj ugotowaną marchew z masłem, sokiem z cytryny i solą.

WARZYWA: Obierz i ugotuj cebulę • Obierz i pokrój cienko marchew, rzepę i kalarepę • Gotuj warzywa minutę w osolonej wodzie • Dodaj olej, startą skórkę cytrynową, szczypiorek, sól i pieprz • Wymieszaj, ułóż w małej formie i dociśnij do dna • Pokrój na kawałki i ułóż na talerzu z kremem marchwiowym i stekiem • Pokrój cebulę na pół i ułóż ją wraz z kiełkami na talerzu.

Więcej podobnych przepisów