Koszyk

×

UDZIEC JAGNIĘCY, Z PURÉE Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO, RZODKIEWKAMI I BOTWINĄ

DSC_0492

(4 porcje)

800 g udźca jagnięcego
100 g marchwi
100 g selera
100 g korzenia pietruszki
150 g czerwonego wina
3 ząbki czosnku

EMULSJA Z KOZIEGO SERA
20 g szalotki
10 g czosnku
100 ml wina
200 g koziego sera twarogowego
50 ml śmietany 32%

PUREÉ Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO
300 g czosnku niedźwiedziego
50 g szalotki
50 g śmietany 32%
50 ml bulionu drobiowego

MŁODE BURAKI
8 młodych buraków
50 g miodu
4 gałązki tymianku
sól

FERMENTOWANE MŁODE RZODKIEWKI
3 pęczki rzodkiewki
1 korzeń chrzanu
1 główka czosnku
sól kamienna
liście wiśni

PRZEPIS: DOMINIK NARLOCH
ZDJĘCIE: MAŁGORZATA OPALA


WSZYSTKIE PRODUKTY WYKORZYSTANE W PRZEPISIE DOSTARCZYŁA HALA SELGROS CASH&CARRY W POZNANIU.

Warzywa umyj, obierz, pokrój i włóż do naczynia żaroodpornego • Dołóż udziec jagnięcy i wstaw całość do piekarnika nagrzanego do temperatury 130°C • Piecz 4 godziny. 

EMULSJA Z KOZIEGO SERA: Czosnek i szalotkę przesmaż na patelni • Wlej wino i zredukuj do konsystencji syropu • Dolej śmietanę, podgrzej i odcedź • Zmiksuj, dodając kozi ser, do uzyskaniagładkiej masy • Dopraw solą i pieprzem.

PUREÉ Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO: Szalotkę przesmaż na oliwie • Czosnek zblanszuj i dorzuć do szalotki • Wlej bulion i zredukuj • Dodaj śmietanę i zmiksuj • Dopraw solą i pieprzem.

MŁODE BURAKI: Umyte i osuszone buraki piecz z dodatkiem miodu, tymianku i soli w temperaturze 150°C przez 30 minut • Po upieczeniu obierz z łupinek i podsmaż na maśle z dodatkiem miodu.

FERMENTOWANE MŁODE RZODKIEWKI: Z soli kamiennej i wody przygotuj trzyprocentową solankę • Włóż pozbawione zielonych listków, umyte i osuszone rzodkiewki do słoika • Dodaj chrzan i czosnek • Wlej solankę i obciąż, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza • Fermentuj przez 3 tygodnie.

SPOSÓB PODANIA: Na talerzu rozprowadź emulsję z sera koziego • Wyłóż porcję purée z czosnku niedźwiedziego • Obok umieść porcję udźca jagnięcego • Danie udekoruj młodymi burakamipokrojonymi w cienkie plasterki oraz fermentowanymi rzodkiewkami.

Więcej podobnych przepisów