Koszyk

×

UDZIEC JAGNIĘCY Z WARZYWAMI KORZENIOWYMI

Udziec jagnięcy z warzywami korzeniowymi

(4 porcje)

g udźca jagnięcego
bez kości
sól i czarny pieprz
masło i olej

WARZYWA PIECZONE W PIEKARNIKU
2 czerwone cebule
2 pasternaki
3 marchewki
2 korzenie pietruszki
400 g ziemniaków
1 cały czosnek
sól i pieprz
olej rzepakowy

SEREK MIĘTOWY
200 g białego serka
3 łyżki crème fraîche
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżeczka musztardy dijon
1 doniczka mięty
 

PRZEPIS: MALIN ANDERSSON & SOFIE KARLSSON
ZDJĘCIE: DAVID BACK

W udziec jagnięcy wetrzyj sól i pieprz • Przyrumień go z każdej strony na patelni, na maśle i oleju • Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 150°C na 4 godziny.

WARZYWA PIECZONE W PIEKARNIKU: Cebule przekrój na pół • Pokrój warzywa korzeniowe na duże kawałki – z wyjątkiem ziemniaków, które lepiej zostawić w całości • Przełóż warzywa do żaroodpornego naczynia, polej je olejem rzepakowym, posyp solą i pieprzem • Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C, aż warzywa i cebule będą miękkie; czas pieczenia zależy od wielkości warzyw, dlatego od czasu do czasu sprawdzaj ich miękkość przy użyciu patyczka lub noża.

SEREK MIĘTOWY: Posiekaj miętę i wymieszaj ją z pozostałymi składnikami.

SPOSÓB PODANIA: Pokrój mięso i przełóż je na półmisek z warzywami i serkiem miętowym.
 

Więcej podobnych przepisów