W udziec jagnięcy wetrzyj sól i pieprz • Przyrumień go z każdej strony na patelni, na maśle i oleju • Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 150°C na 4 godziny.
WARZYWA PIECZONE W PIEKARNIKU: Cebule przekrój na pół • Pokrój warzywa korzeniowe na duże kawałki – z wyjątkiem ziemniaków, które lepiej zostawić w całości • Przełóż warzywa do żaroodpornego naczynia, polej je olejem rzepakowym, posyp solą i pieprzem • Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C, aż warzywa i cebule będą miękkie; czas pieczenia zależy od wielkości warzyw, dlatego od czasu do czasu sprawdzaj ich miękkość przy użyciu patyczka lub noża.
SEREK MIĘTOWY: Posiekaj miętę i wymieszaj ją z pozostałymi składnikami.
SPOSÓB PODANIA: Pokrój mięso i przełóż je na półmisek z warzywami i serkiem miętowym.