Koszyk

×

ZAPIEKANKA Z KAPUSTY CAVOLO NERO Z MARCHEWKAMI I PARMEZANEM

ZAPIEKANKA Z KAPUSTY CAVOLO NERO Z MARCHEWKAMI I PARMEZANEM

(4 porcje)

250 ml mąki pszennej
100 ml twarogu
50 g masła

NADZIENIE
200 g kapusty cavolo nero
1 żółta cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
masło
sól
pieprz
300 ml startego parmezanu
2 jajka
200 ml mleka

SAŁATKA POMIDOROWA
3 pomidory
½ czerwonej cebuli
2 łyżki oliwy
sok z ½ cytryny
pietruszka
sól
pieprz

 

PRZEPIS: MALIN BROMAN
ZDJĘCIE: DAVID BACK

Łatwa zapiekanka, która urzeka smakiem i kolorami. Porwij kapustę rękoma i wymieszaj z marchwią – wtedy rezultat będzie najlepszy. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zamiast kapusty cavolo nero wykorzystać jarmuż lub kapustę włoską.


Wymieszaj szybko mąkę, twaróg i masło • Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę (ok. 15 x 20 cm), ciasto może nachodzić na brzegi • Odstaw w chłodne miejsce na 30 minut • Nakłuj ciasto i zapiekaj 10 minut w 200°C.

NADZIENIE: Pozbądź się najgrubszych nerwów w kapuście i porwij liście na mniejsze kawałki • Posiekaj drobno cebulę i czosnek • Zetrzyj na tarce obraną marchew • Podsmaż na maśle kapustę, marchew, cebulę i czosnek • Dopraw solą i pieprzem • Przełóż podsmażone nadzienie do wyłożonej ciastem formy i posyp serem • Ubij jajka z mlekiem i wlej płyn do formy • Zapiekaj 20-30 minut w 200°C, aż zapiekanka nabierze koloru.

SAŁATKA POMIDOROWA: Pokrój pomidory na cząstki • Drobno posiekaj cebulę • Ułóż pomidory na półmisku i posyp je cebulą • Skrop oliwą i sokiem z cytryny • Dopraw solą i pieprzem • Na koniec posyp posiekaną pietruszką.

Więcej podobnych przepisów