Koszyk

×

ZUPA SZCZAWIOWA

szczawiowa

(4 porcje)

1 l bulionu drobiowego
200 g świeżego szczawiu
200 g obranych ziemniaków
1/2 l śmietany 36%
100 g cebuli
100 g pora
100 g masła

DODATKI
purée ziemniaczane
plaster boczku
jajko przepiórcze
kwaśna śmietana
kwiatki

 

PRZEPIS: MICHAŁ KUTER/A NÓŻ WIDELEC
ZDJĘCIE: MAŁGORZATA OPALA

Pokrój warzywa i zeszklij na maśle, zalej bulionem i gotuj do miękkości • Wystudź zupę do temperatury pokojowej • Dodaj szczaw oraz śmietanę i zmiksuj na krem • Dopraw do smaku • W rondlu podgrzej purée ziemniaczane, wypiecz boczek, ugotuj jajko przepiórcze • Na środku talerza ułóż dodatki • Zupę podaj oddzielnie w dzbanku.

Więcej podobnych przepisów