Kapustę przetnij na pół i umyj pod bieżącą wodą • Rozgrzej patelnię, wlej na nią 2 łyżki oleju i smaż kapustę przeciętą stroną do dołu około 10 minut (powinna się dobrze przysmażyć na ciemny kolor) • Wlej wodę na patelnię i szybko ją przykryj • Gotuj, aż cała woda wyparuje, a kapusta będzie usmażona • Przełóż kapustę na deskę i przypraw oliwą, sokiem z cytryny i solą.
PIKLOWANE KAPARY Z DZIKIEGO CZOSNKU: Kapary oczyść, umyj i przełóż do słoika • Zagotuj wodę z octem i solą i zalej kapary, • Zakręć słoik i pasteryzuj (można przechowywać aż do następnego lata).
SOS Z SERA VESTERHAVS: Pokrój ser w kostkę • Zagotuj wodę • Przelej ją do robota kuchennego, dodaj ser i miksuj około 2 minut, aż powstanie kremowy sos • Dopraw go solą.
SPOSÓB PODANIA: Na ułożonej na talerzu kapuście rozłóż kapary oraz kwiaty dzikiego czosnku • Polej całość sosem serowym.