Koszyk

×

ROSTBEF Z PIECZONYM BURAKIEM, CZERWONĄ CEBULĄ I MALINAMI

rostbef

(4 porcje)

ok. 700 g rostbefu
8 czerwonych cebuli
10 czerwonych buraków
100 g koziego sera
1 opakowanie malin
2 łyżki miodu
tymianek
2 łyżki octu balsamicznego
sól
pieprz
masło
oliwa

 

PRZEPIS: SOFIE KARLSSON
ZDJĘCIE: DAVID BACK

Obierz i pokrój na ćwiartki cebule i buraki • Ułóż warzywa w żaroodpornym naczyniu, dodaj masło, skrop octem balsamicznym, dopraw solą i pieprzem • Piecz warzywa 45 minut w 200°C • Wyłóż warzywa z piekarnika, dodaj maliny oraz tymianek i przemieszaj • Pokrojone na porcje mięso smaż na maśle i oliwie po 4 minuty z obu stron, aż zacznie puszczać sok • Zdejmij mięso z patelni, by chwilę odpoczęło.

SPOSÓB PODANIA: Podawaj mięso wraz z warzywami i odrobiną koziego sera • Wierzch skrop miodem.

WSKAZÓWKA: Wiadomo, że warzywa są smaczne same w sobie, ale warto dodać do nich kozi ser i wraz z nim przypiekać warzywa w piekarniku • Dodaj maliny, skrop miodem i odrobiną oliwy, a otrzymasz doskonałą przystawkę, która świetnie smakuje z chlebem na zakwasie.

Więcej podobnych przepisów