Podziel kurczaka na części (udka, skrzydełka i piersi) • Zrumień mięso na oliwie • Pokrój na mniejsze części paprykę, czerwoną cebulę oraz czosnek i dodaj do mięsa wraz z sardelami, pomidorkami, winem i wędzoną papryką • Przed podaniem posyp gulasz cienko pokrojoną cebulą sałatkową i oliwkami • Podawaj z chlebem, makaronem lub ryżem.
(4 porcje)
1 kurczak
3 łyżki oliwy
2 czerwone papryki
2 żółte lub pomarańczowe papryki
2 czerwone cebule
3 ząbki czosnku
12 sardeli
2 opakowania pomidorków koktajlowych (po 400 g)
100 ml wytrawnego białego wina
2 łyżki wędzonej papryki
sól
pieprz
DO PODANIA
100 ml oliwek kalamata
4 cebule sałatkowe
chleb
4 porcje makaronu lub ryżu
PRZEPIS: MALIN BROMAN
ZDJĘCIE: DAVID BACK