Nadzienie z mielonego mięsa wieprzowo-wołowego możesz zastąpić farszem z mielonej dziczyzny i mielonej wieprzowiny w proporcjach pół na pół.
GOŁĄBKI W LIŚCIACH JARMUŻU: Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C • Usuń z jarmużu łodygę i wybierz największe kawałki liści • W dużym garnku zagotuj wodę • Napełnij miskę lodem i zimną wodą • Sparz liście jarmużu we wrzątku, wyjmij je pęsetą kuchenną i włóż do wody z lodem, aby ostygły, a następnie osusz • Posiekaj drobno cebulę oraz pieczarki i podsmaż do miękkości na odrobinie masła • Na wolnym ogniu ugotuj ryż na mleku • W misce wymieszaj mięso mielone z jajkami, śmietaną i przyprawami rozdrobnionymi w moździerzu • Dodaj cebulę z pieczarkami oraz ryż; masa powinna mieć dość luźną konsystencję • Rozłóż liście jarmużu płasko na stolnicy, uformuj z farszu kulki i układaj je na środku każdego liścia • Zawiń brzegi, aby jarmuż przykrył farsz, a następnie uformuj gołąbki • Ułóż je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem • Posmaruj gołąbki syropem • Piecz 20-30 minut zależnie od wielkości gołąbków.
TŁUCZONE ZIEMNIAKI Z DODATKIEM JARMUŻU: Obierz i ugotuj ziemniaki • Odlej wodę i poczekaj, aż przestaną parować
• Dodaj pozostałe składniki i utłucz ziemniaki na dość grube purée.
PRZYRUMIENIONE MASŁO Z BORÓWKĄ BRUSZNICĄ: W garnku przyrumień masło, aż zacznie wydzielać orzechowy zapach i nabierze złotej barwy • Dodaj borówki brusznice, żeby zmiękły.
SPOSÓB PODANIA: Podawaj gołąbki ze świeżo utłuczonymi ziemniakami • Polej obficie przyrumienionym masłem z borówkami.