Koszyk

×

BIAŁE SZPARAGI Z JAJKIEM W KOSZULCE Z CYTRYNOWYM SOSEM HOLENDERSKIM

białe szparagi z jajkiem

(4 porcje)

CYTRYNOWY SOS HOLENDERSKI
200 g masła
2 żółtka
2 łyżki wody
½ łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
starta skórka z ¼ cytryny

SZPARAGI
około 1½ pęczka białych
szparagów
sól
szczypta cukru
½ łyżeczki soku z cytryny

JAJKO W KOSZULCE
4 świeże jajka
1½ l wody
100 ml esencji octowej, 12%
1 łyżka soli
4 kromki pieczywa levain lub innego jasnego chleba na zakwasie
rzeżucha

ZDJĘCIE: DAVID BACK

Jajko w koszulce podajemy zazwyczaj na smażonym na maśle levain, ale można je także ułożyć na talerzu bez chleba – jako lekka przystawkę.


CYTRYNOWY SOS HOLENDERSKI: Zacznij od sosu holenderskiego • Roztop masło • Do dużego garnka napełnionego do połowy woda włóż mniejszy garnek • W mniejszym garnku wymieszaj żółtka i wodę • Rozgrzej wodę w większym garnku, ale zwróć uwagę, żeby nie zaczęła się gotować • Mieszaj cały czas masę jajeczna, aż zacznie odrobine gęstnieć • Wyjmij garnek z kąpieli wodnej i ciągle intensywnie ubijając, wlewaj do niego cienkim strumieniem roztopione masło; uważaj jednak, aby nie wlać do jajek mlecznobiałego osadu spod masła • Dopraw kremowy sos sokiem i skórka z cytryny oraz sola.

SZPARAGI: Obierz szparagi i w razie potrzeby odetnij zdrewniałe końcówki • Ugotuj szparagi na miękko w wodzie z duża iloscia soli, szczypta cukru i około ½ łyżeczki soku z cytryny • Patyczkiem do ziemniaków sprawdź, czy szparagi są ugotowane; lepiej, żeby były jędrne w środku, niż gdyby miały być rozgotowane • Wyjmij szparagi i odłóż je na bok.

JAJKO W KOSZULCE: Na koniec przygotuj jajka „w koszulkach” • W szerokim garnku zagotuj wodę, ocet i sól • Każde jajko ostrożnie wbij do osobnej filiżanki • Gotującą się wodę ubijaj intensywnie trzepaczka balonowa tak, aby woda zaczęła wirować • Do wirującej wody wlej ostrożnie 2 jajka i gotuj je przez około 2 minuty • W tym czasie ostrożnie mieszaj wodę cedzakiem albo ubijaj ja tak, żeby woda ciągle wirowała; uważaj jednak, aby nie dotykać jajek, ponieważ łatwo je zniszczyć • Wyjmij jajka cedzakiem i połóż je na płaski talerz • Powtórz te czynności z dwoma pozostałymi jajkami.

SPOSÓB PODANIA: Usmaż chleb na maśle i połóż na niego świeżo ugotowane szparagi, sos holenderski, rzeżuchę i jajko w koszulce.

Więcej podobnych przepisów