Koszyk

×

EINTOPF Z OMUŁKAMI, POMIDORAMI I CHORIZO

eintopf

(4 porcje)

EINTOPF
1 opakowanie omułków
4 ziemniaki
1 żółta cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
300 ml białego wina
100 ml wody
200 ml śmietany
4 pomidory
2-3 kiełbasy chorizo
oregano
sól
pieprz

GRZANKI
1 bagietka
oliwa

 

PRZEPIS: MALIN BROMAN
ZDJĘCIE: DAVID BACK

EINTOPF: Opłucz omułki i oderwij „brodę” • Wyrzuć uszkodzone lub zamknięte małże • Obierz i pokrój ziemniaki na duże kawałki • Posiekaj drobno cebulę i czosnek • Rozgrzej oliwę w garnku i zeszklij cebulę • Dodaj omułki i przemieszaj • Dolej wino oraz wodę i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż małże się pootwierają (3-5 minut) • Wybierz omułki łyżką cedzakową i przełóż je do miski • Do garnka dodaj ziemniaki oraz śmietanę i gotuj na małym ogniu, aż ziemniaki zmiękną • Dopraw solą i pieprzem • Pokrój chorizo w plastry, a pomidory na mniejsze kawałki • Podsmaż kiełbasę i pomidory na patelni • Dodaj do garnka z powrotem małże oraz kiełbasę i pomidory • Przed podaniem posyp oregano.

GRZANKI: Pokrój bagietkę na cienkie kromki, skrop oliwą i posól • Zapiekaj w 200°C, aż grzanki staną się chrupiące.

Podawaj eintopf z grzankami w głębokich talerzach.
 

Więcej podobnych przepisów