EINTOPF: Opłucz omułki i oderwij „brodę” • Wyrzuć uszkodzone lub zamknięte małże • Obierz i pokrój ziemniaki na duże kawałki • Posiekaj drobno cebulę i czosnek • Rozgrzej oliwę w garnku i zeszklij cebulę • Dodaj omułki i przemieszaj • Dolej wino oraz wodę i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż małże się pootwierają (3-5 minut) • Wybierz omułki łyżką cedzakową i przełóż je do miski • Do garnka dodaj ziemniaki oraz śmietanę i gotuj na małym ogniu, aż ziemniaki zmiękną • Dopraw solą i pieprzem • Pokrój chorizo w plastry, a pomidory na mniejsze kawałki • Podsmaż kiełbasę i pomidory na patelni • Dodaj do garnka z powrotem małże oraz kiełbasę i pomidory • Przed podaniem posyp oregano.
GRZANKI: Pokrój bagietkę na cienkie kromki, skrop oliwą i posól • Zapiekaj w 200°C, aż grzanki staną się chrupiące.
Podawaj eintopf z grzankami w głębokich talerzach.