Koszyk

×

GRILLOWANY ŁOSOŚ Z LETNIMI PIKLAMI I PURÉE Z SELERA KORZENIOWEGO

GRILLOWANY ŁOSOŚ Z LETNIMI PIKLAMI I _PURÉE_ Z SELERA KORZENIOWEGO

(4 porcje)

600 g filetu z łososia pokrojonego na 4 kawałki
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1 cytryny
sól i czarny pieprz

LETNIE PIKLE
½ główki kalafiora
2 marchewki
1 czerwona cebula
½ kabaczka
100 g groszku sugar snaps (groszku sałatkowego)
100 ml octu, 12%
200 ml cukru
300 ml wody
3 liście laurowe
8 gałązek tymianku

PURÉE Z SELERA KORZENIOWEGO
600 g selera korzeniowego
1 cebula szalotka
150-200 ml crème fraîche
1 łyżka oleju truflowego
sól i biały pieprz

 

PRZEPIS: MALIN BROMAN
ZDJĘCIE: DAVID BACK

LETNIE PIKLE: Kalafiora podziel na mniejsze różyczki, marchewki pokrój na plasterki, a czerwoną cebulę na cząstki • Kabaczek przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój na mniejsze kawałki • Gotuj ocet, cukier i wodę, aż cukier się rozpuści • Dodaj kalafior i marchewki, a następnie gotuj przez około 4 minuty na wolnym ogniu, aż warzywa odrobinę zmiękną • Zdejmij garnek z ognia, dodaj pozostałe składniki i przelej je do szklanej miski • Przykryj ją papierem do pieczenia tak, aby warzywa były przykryte zalewą • Pozostaw na dobę.

PURÉE Z SELERA KORZENIOWEGO: Obierz seler korzeniowy i cebulę szalotkę i pokrój je na duże kawałki, a następnie ugotuj je na miękko w wodzie • Odcedź i stopniowo dodawaj crème fraîche, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję; zmiksuj purée na zupełnie gładko • Dopraw olejem truflowym, solą i białym pieprzem. 

Za pomocą pędzla posmaruj łososia oliwą z oliwek, posyp go solą i pieprzem • Grilluj • Przed podaniem za pomocą pędzla posmaruj rybę sokiem z cytryny.

Więcej podobnych przepisów