Gotuj jajo gęsie 16-17 minut • Odstaw do ostygnięcia, obierz ze skorupki i przekrój wzdłuż • Zblanszuj groszek i wydłub ze strączka.
MAJONEZ LUBCZYKOWY: Wymieszaj wszystkie składniki oprócz oleju i dopraw do smaku • Powoli cienką strużką wlewaj olej i mieszaj do uzyskania konsystencji majonezu.
GNIAZDO: Zalej łodygi lubczyku octem jabłkowym i odstaw do uzyskania intensywnego aromatu • Zgrilluj przed podaniem.
CHRUPIĄCY JĘCZMIEŃ: Ugotuj kaszę do miękkości, odcedź • Zblenduj na gładką masę i rozsmaruj cienko na silpacie • Susz w 60°C w piekarniku lub dehydratorze do całkowitego wysuszenia • Usmaż na głębokim oleju.
SPOSÓB PODANIA: Umieść na talerzu porcję majonezu lubczykowego i połowę jaja • Na jaju ułóż trzy sardele zwinięte w kształt ślimaka i porcję groszku • Z łodyg lubczyku ułóż gniazdo wokół jaja • Umieść chrupek w jaju.