Koszyk

×

JAJO GĘSIE Z MAJONEZEM LUBCZYKOWYM I SARDELAMI

jajo gesie small

(2 porcje)

1 jajo gęsie
6 marynowanych sardeli
20 g zielonego groszku

MAJONEZ LUBCZYKOWY
65 g żółtka
40 g wody
25 g musztardy Dijon
20 g soku z lubczyku
10 g białego octu winnego
sól
300 g oleju

GNIAZDO
20 g łodyg lubczyku
5 g octu jabłkowego

CHRUPIĄCY JĘCZMIEŃ
100 g kaszy jęczmiennej

 

PRZEPIS: JADKA / WROCŁAW
ZDJĘCIE: MAŁGORZATA OPALA

Gotuj jajo gęsie 16-17 minut • Odstaw do ostygnięcia, obierz ze skorupki i przekrój wzdłuż • Zblanszuj groszek i wydłub ze strączka.

MAJONEZ LUBCZYKOWY: Wymieszaj wszystkie składniki oprócz oleju i dopraw do smaku • Powoli cienką strużką wlewaj olej i mieszaj do uzyskania konsystencji majonezu.

GNIAZDO: Zalej łodygi lubczyku octem jabłkowym i odstaw do uzyskania intensywnego aromatu • Zgrilluj przed podaniem.

CHRUPIĄCY JĘCZMIEŃ: Ugotuj kaszę do miękkości, odcedź • Zblenduj na gładką masę i rozsmaruj cienko na silpacie • Susz w 60°C w piekarniku lub dehydratorze do całkowitego wysuszenia • Usmaż na głębokim oleju.

SPOSÓB PODANIA: Umieść na talerzu porcję majonezu lubczykowego i połowę jaja • Na jaju ułóż trzy sardele zwinięte w kształt ślimaka i porcję groszku • Z łodyg lubczyku ułóż gniazdo wokół jaja • Umieść chrupek w jaju.

Więcej podobnych przepisów