Koszyk

×

MROŻONA ZUPA GRUSZKOWA

gruszka

(4 porcje)

2 gruszki, najlepiej bardzo dojrzałe
200 ml zalewy cukrowej
50 ml wytrawnego białego wina
2 łyżki świeżo startego imbiru

DO PODANIA
sok z 1 cytryny
1 gruszka pokrojona na małą kosteczkę wraz ze skórką
20 ml Xanté (koniaku gruszkowego)
cukier
mięta

 

PRZEPIS: MALIN BROMAN
ZDJĘCIE: DAVID BACK

Do tego odświeżającego deseru wybierz dojrzałe gruszki. Kwaskowate, „dorosłe” smaki wytrawnego białego wina, imbiru i koniaku równoważą słodycz owoców.


Obierz gruszki i pokrój na duże kawałki • Gotuj je w zalewie cukrowej z białym winem i imbirem • Kiedy gruszki będą miękkie, zmiksuj mieszaninę na gładką masę • Dopraw, zachowując równowagę między słodyczą a kwaskowatością • Przelej zupę do miseczek i wstaw do zamrażalnika.

SPOSÓB PODANIA: Wyjmij miseczki z zamrażalnika i odstaw, aby zupa na wpół się rozmroziła; następnie ją posiekaj • Na koniec połóż na wierzch gruszki, polej Xanté i sokiem z cytryny, dodaj cukier • Udekoruj miętą.

Więcej podobnych przepisów